Opgave
Der skal lægges ny tagbelægning på en etageboligbygning, hvor tagrummet udnyttes til beboelse.
Hvis der udskiftes mere end 50% af tagfladens areal stilles der krav til efterisolering af loftet.
Regler
Der er tale om ombygning eller ændring af en bygningsdel. I forbindelse med ombygning eller ændring af en bygningsdel gælder krav om efterisolering. Der skal efterisoleres op til det niveau der er rentabelt og ikke medfører risiko for fugtskader.
I konstruktioner med hulrum med plads til isolering, skal det først undersøges, om isolering i hulrummene er rentabelt, og dernæst, om det er rentabelt at efterisolere op til kravene.
Er løsningen ikke rentabel, kan der imidlertid være et mindre omfattende arbejde, der nedbringer energibehovet, og som er rentabelt. Det er så dette arbejde, der skal udføres.
Arkitektoniske forhold kan også spille ind, hvor det kan være rentabelt at efterisolere, men ikke rentabelt, hvis arkitekturen skal bibeholdes. Her er det kommunen, der kan dispensere.
Rentabilitet
Ved etablering af ny tagbelægning er efterisolering normalt rentabel, hvis den eksisterende isoleringstykkelse er 175 mm eller mindre for hanebåndslofter og 100 mm for skrålofter.
I investeringen medtages kun omkostninger til udførelsen af selve isoleringsarbejdet, isoleringsmaterialer og evt. omkostninger til nødvendige følgearbejder, som fx. påforing af spær, ny dampspærre eller flytning af installationer.
Levetiden for efterisoleringsarbejdet antages altid at være 40 år, og den årlige økonomiske besparelse udregnes med udgangspunkt i det eksisterende isoleringsniveau og den aktuelle varmepris.
Særlige forhold
Arkitektoniske hensyn fx på fredede eller bevaringsværdige huse kan medføre, at krav om efterisolering ikke skal efterleves.
Isolering
U-værdi kravet svarer til en konstruktion med mindst 300 mm.
U-værdi
0,12 W/m²K.
Linjetab
Bygningsdele må kun indeholde kuldebroer i uvæsentligt omfang, og linjetabet skal medregnes i loftskonstruktionens U-værdi.
BR18
Energikrav ved ombygning